divendres, 12 d’octubre del 2018

L’antifeixisme valencià prepara una mobilització històrica per al 9 d’Octubre


Poques setmanes després de les brutals agressions feixistes del 9 d’Octubre de l'any passat a València, vora 8.000 persones prenien els carrers de la ciutat per solidaritzar-se amb les víctimes i donar una resposta al carrer a aquella cacera. Sota el lema Contra el feixisme i per les llibertats. No passaran!, persones de totes les edats convocades per nombrosos col·lectius van omplir el centre de València el dissabte 28 d'octubre en una demostració de força per curar les ferides dels violents atacs dels ultres pocs dies abans.
Feia anys que no es vivia una manifestació antifeixista d’aquesta magnitud a la ciutat. “Fou una dosi d’autoestima i una reparació necessària, una resposta immediata a un dels atacs més greus que ha patit el valencianisme i l’esquerra en els darrers anys; calia demostrar que la violència feixista no ens aturarà i no ens impedirà eixir al carrer a reivindicar allò que som i com pensem”, explica una de les persones que va participar a l’organització de la manifestació. “El problema el tenen els intolerants, els qui no accepten que alguns valencians pensem diferent, i ens neguen el dret a mostrar-ho i fins i tot a existir. És feixisme en estat pur”, apunta l’activista.

Pancarta de l'esquerra independentista a la manifestació del 28 d'octubre. FOTO LLUÏSO LLORENS
Un any després, a pocs dies del 9 d’Octubre, la preocupació perquè es tornen a repetir els atacs de l’extrema dreta a la marxa valencianista és evident, sobretot després què el Delegat del Govern espanyol a València, Juan Carlos Fulgencio, haja autoritzat fins a cinc actes de l’extrema dreta abans, durant i després de la marxa valencianista. Aquest allau de convocatòries respon, tal i com confessen els propis ultres a les xarxes, a una estratègia per envoltar i emprenyar la manifestació que ja fou atacada l’any passat. L’extrema dreta vol tornar a ser la protagonista, però aquesta vegada amb el permís i la benedicció de les autoritats. De fet, dues de les convocatòries dels ultres estan sol·licitades per entitats a les que pertanyen dos dels vint-i-cinc investigats (fins ara) pels atacs de l’any anterior. La decisió del Delegat del Govern d’autoritzar fins a cinc actes d’extrema dreta ha estat criticada per tots els col·lectius i no pocs periodistes (que també van patir tacs ultres) que reclamen un 9 d’Octubre en pau.
Mobilització antifeixista
Tot i que el Delegat del Govern ha promès garantir la seguretat al llarg de tota la jornada amb un desplegament policial inèdit, l’esquerra valencianista no se’n refia i ha decidit prendre les seues pròpies mesures de seguretat, a més d’organitzar un bloc antifeixista que ajuntarà diverses columnes d’activistes provinents de tot el País Valencià. Aquest bloc promet ser una nova demostració de força davant els intolerants. “Arran dels fets ocorreguts el darrer 9 d'octubre, som conscients de la importància de la manifestació d'aquest any, i en eixe sentit hem creat aquestes columnes amb la finalitat de facilitar l'assistència a totes aquelles persones d'arreu del País Valencià que vulguen participar, especialment en aquelles zones on existeix un moviment antifeixista actiu”, explica una portaveu de la coordinadora antifeixista. Nombrosos col·lectius formen part d’aquesta nova plataforma, que utilitza el genèric d’Antifeixistes del País Valencià, popularitzat des de fa més de 10 anys per anteriors iniciatives antifeixistes arreu del territori.

FOTO LLUÏSO LLORENS
El moviment antifeixista valencià sempre ha estat viu malgrat que no sempre s’ha mostrar als carrers amb la mateixa intensitat. Des de principis dels anys ’90 fins l’actualitat, s’han succeït nombroses plataformes, iniciatives i esdeveniments on l’antifeixisme ha estat l’eix central, tot i que aquest sempre ha estat un moviment transversal present en tots els moviments socials de l’esquerra i el valencianisme. Una històrica militant antifeixista explica la projecció d’aquest moviment al llarg dels anys: “La violència de l’extrema dreta al País Valencià ha afectat tots els col·lectius, des dels valencianistes fins les ONGs, les universitats, llibreries, partits polítics, centres socials, comerços, actes de tot tipus i persones de totes les condicions. Ha sigut aquesta violència indiscriminada i massa sovint impune la que ha creat una gran consciència antifeixista al País Valencià”. De nou enguany, la violència feixista ha tornat a rearmar el moviment antifeixista de cara a la diada, on la Comissió 9 d’Octubre i el bloc antifeixista desfilaran conjuntament amb un important servei d’ordre propi que garantirà la seguretat als assistents, segons expliquen representants d’ambdues plataformes.
"No es pot mirar cap a una altra banda"
L’extrema dreta valenciana sap que té menys capacitat d’organització que els moviments d’esquerres valencianistes, però sap triar el moment i la manera d’actuar, a més de comptar amb la històrica impunitat de la què ha gaudit històricament. Per això l’antifeixisme valencià ha volgut treure múscul i demostrar que no hi ha cap por a prendre els carrers. Segons un membre de la Columna Guillem Agulló, que ajuntarà activistes del nord del País Valencià, “no es pot mirar a una altra banda o fer com que no ha passat res, els atacs rebuts no poden quedar impunes i és el moment d’eixir al carrer a dir prou. O s'és part de la solució o, sentint-ho molt, s'és part del problema. És una responsabilitat històrica i amb el nostre present”. Aquest sentiment de responsabilitat dins els moviments socials que preparen les columnes antifeixistes és compartit: “si el que volen els feixistes és atemorir-nos perquè ens quedem a casa, van a obtenir el contrari: anem a eixir al carrer i anem deixar clar que no els tenim cap por i que els carrers no són seus”, afirma rotund un dels organitzadors de la Columna Miquel Grau, que es arribarà des d’Alacant.

Grups de cultura popular a la massiva mobilització de l'any passat. FOTO LLUÏSO LLORENS
Des de la Columna Guillem Agulló reivindiquen la necessitat de refermar la consciència antifeixista: “L’antifeixisme no és un fi ni és només un posicionament polític, és també una forma de vida i de relacionar-se. No crec en aquest discurs de la neutralitat o apolític, ja que tot té connotació política i serveix a uns determinats interessos, per això l'antifeixisme ha d'estar present en tot els aspectes de la nostra vida, en tots els espais, en cada expressió popular o mobilització, inclòs el 9 d'Octubre, sense perdre la perspectiva, històrica i cultural.” Altre dels activistes involucrat a la Columna Miquel Grau, adverteix: “Que ningú es pense que açò no li afecta directament: les organitzacions feixistes es reorganitzen i passen a l'ofensiva al País Valencià, a l'Estat Español i a tota Europa, i si no les frenem a temps, ho patirem tots i totes. L'any passat va ser el 9 d'Octubre, però què ocorrerà quan decidisquen atacar una manifestació durant el Primer de Maig, una mobilització feminista o rebentar assemblees a la Universitat? No podem permetre'ls arribar a açò. Aquest 9 d'octubre hem de ser milers a València”.
“Que ningú es pense que açò no li afecta directament: les organitzacions feixistes es reorganitzen i passen a l'ofensiva al País Valencià, a l'estat espanyol i a tota Europa, i si no les frenem a temps, ho patirem tots i totes"
Sobre la continuació d’aquesta coordinadora, tots els activistes confien en que seguirà endavant una vegada passe el 9 d’Octubre, tot i que segons una portaveu, caldrà valorar a les diferents assemblees allò que passe el dia 9. Ara però, l’objectiu és mostrar múscul contra les coaccions dels feixistes que porten setmanes escalfant les xarxes amb amenaces i crides a la violència. Així i tot, des de l’organització del bloc antifeixista es demana no caure en la por ni en les provocacions i donar un bon exemple d’unitat i fermesa. L’activista de la Columna Guillem Agulló insisteix: “Els qui vinguen a la manifestació del proper 9 d’Octubre podran contar amb orgull que van estar presents el dia que va ser l'inici de la fi de la impunitat feixista i es va començar a expulsar els intolerants dels carrers de València.”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada