dilluns, 16 de setembre del 2019

Entrevistes a Miguel Urbán i Oskar Matute al FAQS (TV3, 14/09/2019)

Fragments de les entrevistes realitzades a Miguel Urbán (Podemos) i a Oskar Matute (EH-Bildu) al programa Preguntes Freqüents de TV3 el dissabte 14 de setembre de 2019.


L'eurodiputat d'Unidas Podemos, Miguel Urbán, parla de la "lepenització dels esperits": com l'extrema dreta ha aconseguit que la resta de formacions compren els seus discursos i la seua agenda.


El diputat d'EH-Bildu, Oskar Matute, explica els relats que han tractat de vendre sobre el conflicte basc i la societat basca, i com es viu actualment en un nou escenari de pau i recoinciliació.

Podeu veure el programa sencer ací 



La reconversió de l’extrema dreta valenciana

Fa anys que el País Valencià va deixar de ser el vedat de caça de l'extrema dreta. Més enllà d'alguns actes aïllats i de la varietat de sigles noves, la seua presència als carrers ha disminuït considerablement. La inauguració d'un local d'extrema dreta al barri més multicultural de València torna els ultres a l'actualitat.


Miquel Ramos 
13/09/2019 - El Salto 

València encara fa olor a polvora. És finals de març de 2014 i el parc que hi ha davant el col·legi Miguel Hernández del barri d’Orriols està pres per la policia. Un grup de persones descarrega diverses caixes de menjar mentre altres onegen banderes d’Espanya. Poc a poc s’hi acosta gent. Alguns amb carrets de la compra. Altres curiosos després de dies escoltant als bars i comerços del barri que possiblement hi hauria bronca després de Falles. 
El partit d’extrema dreta España2000 havia anunciat el repartiment de 150 lots de menjar a famílies espanyoles sense recursos al barri obrer i més multicultural de la ciutat. Una desena de periodistes entrevisten el líder de la formació ultradretana, José Luís Roberto, i fan preguntes a alguns dels qui ja fan cua per adquirir un dels paquets. Tots porten el DNI a la mà, com demanen des d’un megàfon els organitzadors de l’esdeveniment. Per uns altaveus sona la banda sonora de la pel·lícula Braveheart.
Moltes de les persones que fan cua porten anys rebent caixes amb menjar i altres béns bàsics, però mai de l’extrema dreta. El Centre Cultural Islàmic, instal·lat des de l’any 2005 al barri, ho fa tres vegades a l’any. 20 tones de menjar cada vegada. No demanen documentació ni fan distincions d’origen, religió o coloro de pell. Tota persona que necessite ajut rep la seua caixa. Però mai hi ha cap càmera.
España2000 tenia llavors quatre regidors al País Valencià, i tractava d’emular amb aquesta estratègia els neonazis d’Alba Daurada a Grècia que portaven temps escenificant la solidaritat selectiva, la “preferència nacional” del seu ajut davant un estat què, segons ells, només ajuda els de fora. España2000 perdria tots els seus regidors al País Valencià l’any següent, el 2015, conservant només un a Silla però ampliant la representació a diverses localitats del corredor de l’Henares, a Madrid. Començava així la davallada d’aquest partit al País Valencià, el territori on havia nascut quinze anys abans i on s’havia erigit com a referent de l’extrema dreta dins la constel·lació ultra valenciana. 
Coincidint amb la fi del govern del PP a la Generalitat i als principals ajuntaments valencians, l’extrema dreta valenciana encetaria un període de replegament i quasi absència als carrers, sobretot a la ciutat de València, epicentre del moviment i camp de batalla històric i simbòlic. 
La violència ultradretana, que havia estat constant i impune des de la Transició, minvà considerablement. Les manifestacions i activitats que organitzaven diferents grupuscles cada cop eren més minoritàries i enfocades quasi en exclusiva contra el nou govern del Botànic i els ajuntaments progressistes, als qui acusaven de ser una extensió de l’independentisme català i del bolivarianisme. Col·lectius històrics i fins aleshores ben actius com el Grup d’Acció Valencianista (GAV) replegaren veles fins esdevenir una de tantes associacions negacionistes de la unitat de la llengua amb poca o nul·la presència al carrer.
Al sud del País Valencià, per contra, aterraria una nova marca dels moviments identitaris que, amb diferents noms i formes, començaven a estendre’s al llarg d’Europa com una taca d’oli. Mentre a Madrid es donava a conèixer Hogar Social, una còpia amb marca espanyola del projecte neofeixista italià Casa Pound, a Elda, Elx i a Múrcia arribava Lo Nuestro, un nou intent encapçalat per coneguts militants de l’extrema dreta local. La seua principal activitat, com la de la resta d’organitzacions semblants i com ja havia fet España2000, fou la recollida de menjar i béns bàsics a les portes dels supermercats per, teòricament, entregar-ho a families espanyoles. 
També organitzarien activitats esportives i campanyes xenòfobes, tot amb la retòrica i l’estètica dels nous moviments identitaris que començaven a fugir de la clàssica simbologia nazi i feixista. Ara, alguns membres d’aquesta organització encapçalen el projecte El Galeón a Elda, que segueix l’estela de la resta de moviments identitaris europeus.
També al sud, l’any 2014, diverses organitzacions nazi-feixistes tractaven de fer-se un lloc a la ciutat d’Alacant i a Elx. Nova Lucentum, Alfonso X i altres marques amb aspiracions d’esdevenir estatals, com Liga Joven o Acción Nacional Revolucionaria (ANR). La divisió històrica de l’extrema dreta també impediria consolidar un projecte unitari a tot l’estat, i fins ara, els identitaris i la resta d’hereus del nazi-feixisme sobreviuen en grupuscles fugaços i sovint enfrontats. Actualment, cap d’aquestes organitzacions està activa.
Més enllà dels moviments marginals, l’extrema dreta ha estat històricament ben acomodada al Partit Popular, i al País Valencià concretament, també al voltant d’altres partits espanyolistes i catalanòfobs. La crisi del partit hegemònic de la dreta, esquitxat per nombrosos casos de corrupció i acusat d’haver traït el secessionisme lingüístic, els diferents cabdills de l’extrema dreta valenciana encetarien una pugna per recollir els fruits de l’arbre caigut. Així, a les darreres eleccions municipals competirien diverses marques més o menys radicals de matriu anticatalanista, aconseguint uns tristos resultats que permeteren renovar el govern de coalició d’esquerres, tant al País Valencià com a la ciutat de València.
Ara bé, l’embranzida política i mediàtica de Vox instal·laria un nou actor que recolliria a la seua manera els discursos i els marcs de tota la constel·lació ultradretana i catalanòfoba valenciana. I és que gran part dels qui se sentien orfes de projecte i traïts pel PP i Cs, han acabat sumant-se a la formació d’Abascal, que ha sigut molt cautelós i prudent a l’hora de donar protagonisme als nouvinguts. 
La sobreexposició de Vox als mitjans després del mitin de Vistalegre de 2018 i l’entrada amb força al parlament andalús mesos després, seduirien els desorientats i oportunistes ultradretans valencians cansats de les traïcions del PP i dels consecutius projectes fracassats i de marcat caire personalista. És el cas de l‘advocat ex falangista i líder de diversos projectes catalanòfobs, Juan García Sentandreu, que es retirà de la vida pública després de fracassar amb el partit Coalición Valenciana (CV). Només havia aconseguit en 2007 poc més de 17.000 vots (un 0,72% del total) i la meitat dels vots quatre anys després.
Ara, amb l’arribada de Vox, Sentadreu hi va veure una nova oportunitat per obtenir representació, encara que fos a través d’altres sigles, després d’assumir que el seu projecte personal havia fracassat. Sentandreu faria una crida als seus acòlits per entrar en gruix a Vox i tractar de liderar la branca valenciana de la formació ultradretana. Una serie de missatges a les seues xarxes suggerien que seria ell qui encapçalaria la candidatura per València, tractant d’arrossegar així els seus seguidors a la seua pugna dins del partit per fer-se amb el lideratge. 
La formació, però, es va mantenir lleial a l’equip i els plans de qui hi era des del principi, José María Llanos, professor de Dret a la Universitat de València, envoltant de persones de confiança, i prescindint en primera línia de personatges tan significats i singulars com Sentandreu.
Vox aconseguiria un total de 48 regidors al País Valencià i 10 diputats a les Corts Valencianes a les darreres eleccions autonòmiques i municipals. Quatre mesos després, a principis de setembre, Llanos abandonaria la presidencia provincial de Vox recolzat per la direcció nacional, en una operació pensada per depurar els crítics i reprendre el control davant els recels amb els nous militants provinents de l’òrbita de Sentandreu i d’España2000, tal i com apuntaren diversos mitjans. 
El partit de Santiago Abascal no ha aportat res més que un altaveu a les reivindicacions i els relats espanyolistes, xenòfobs i antifeministes habituals de l’extrema dreta. Fins ara, les xarxes socials havien estat el refugi i l’altaveu de la majoria de l’extrema dreta valenciana, que sobrevivia en grups de Facebook farcits de fake news i memes grotescs.
Amb el referèndum per la independència celebrat l’any 2017 a Catalunya, l’anticatalanisme valencià protagonitzaria la que fóra una de les fites més violentes i mediàtiques de les darreres dècades: l’assalt a la manifestació valencianista del 9 d’Octubre, una setmana després del referèndum. Convocats per xarxes socials, centenars d’ultres ocuparen la plaça una hora abans de la convocatòria aprofitant la inèdita absència policial i atacant física i verbalment els valencianistes que s’hi acostaven. 
Les imatges de les agressions i els insults van ser emeses en directe per La Sextai per diversos periodistes presents, víctimes també de l’ira dels ultradretans. La marxa va acabar modificant el seu recorregut envoltada de policies antiavalots i d’ultres excitats que es creien impunes. Actualment, hi ha més d’una vintena de persones investigades per agressions i altres delictes en una causa encara en instrucció. 
L’any següent, l’antifeixisme valencià va respondre convocant vora 12.000 persones a la mateixa manifestació. Vingudes de tot el País Valencià, organitzades en columnes que arribaven coordinades i amb un servei d’ordre propi. Llavors, els ultres que van voler repetir els incidents acabaren enfrontant-se a la policia, atacant de nou als periodistes i mirant l’enorme manifestació des de les voreres, amb cares llargues d’impotència. 
La implicació de nombrosos ultres del València CF als fets del 9 d’Octubre de 2017 i altres incidents que incomodaven la resta d’aficionats i al mateix club, motivaren aquest per decidir fer fora alguns dels líders de la Curva Nord. I aquest estiu, el club va decidir finalment desfer aquesta grada d’animació on s’havia refugiat la majoria d’ultres provinents dels històrics Yomus, dissolts fa pocs anys per camuflar-se-se a la Curva.
L’extrema dreta valenciana es troba actualment en procés de reconversió, sobretot aquella que queda al marge de Vox. España2000, que havia bramat contra la formació d’Abascal, apareixeria puntualment als mitjans amb accions com l’assetjament al domicili de la vicepresidenta Mònica Oltra, però es voria eclipsada totalment per Vox a les darreres eleccions, perdent tots els seus regidors al País Valencià. La resta de formacions ultres no aconseguirien pràcticament vots, i romanen encara dividides i enfrontades per ocupar, sobretot, un espai que el partit d’Abascal no representa: la tradicional ultradreta catalanòfoba i regionalista valenciana. Tot i fer mèrits des del PP i Cs per tornar a seduïr aquest electorat, la competència de Vox sembla difícil de vèncer. També ho és pels regionalistes, molts dels quals han optat per abandonar la pàtina valenciana i sumar-se al projecte centralista de Vox. 

La ultradreta inaugurarà el dissabte 14 de setembre un local a Orriols

El barri d’Orriols va rebre fa uns dies altra visita inesperada. La portaveu del grup popular a l’Ajuntament de València, María José Català, penjà a les seues xarxes un vídeo gravat al mateix barri, en què alertava de l’increment de la inseguretat i dels delictes a la ciutat i sol·licitava reunir-se urgentment amb el Delegat del Govern. Després d’un allau informatiu sobre la suposada inseguretat que regna a Barcelona, el PP tractaria d’estendre el mateix relat a València, i casualment, triant el barri més multicultural de la ciutat.
Una setmana després de la visita de la portaveu del PP, els veïns comenten inquiets els rumors que de nou corren pel barri. La visita de Maria José català passaria desapercebuda en una zona on la sensació d’inseguretat es percep per altres qüestions. “Tornen els nazis”, diu una jove filla de migrants que parla perfectament valencià. Els col·lectius del barri han convocat pel dissabte 14 de setembre una concentració pacífica contra el racisme, a les portes del què serà el Casal Romeu, el nou local de l’organització identitària Valentia Forum, creada en 2017 i que inagurarà la seua seu el mateix dia. La seu de l’ONG València Acull està al mateix carrer, a pocs números del nou casal ultra. I ben aprop també el Centre Cultural Islàmic, que continua repartint tones de menjar com ve fent des de fa més de 10 anys a totes les persones que ho necessiten. Al barri també treballa Orriols En Bloc, que fa pocs dies aturà per cinquena vegada el desnonament d’una família del barri amb tres fills.
“Al nostre barri, tot i els problemes que tenim, com la falta d'accés a l'habitatge, una de les taxes més elevades d'atur de la ciutat, un alt índex d'exclusió social i l'abandonament administratiu dels diferents governs que han estat al capdavant de l'ajuntament, comptem amb una experiència de convivència intercultural molt arrelada que permet viure relacions i sentiments d'identitat, entre múltiples i variades nacionalitats i valors culturals», expliquen els convocants de la protesta antiracista en un comunicat. 
L'aterratge d'un nou grup d'extrema dreta al barri podria simbolitzar l'inici d'una nova batalla. Els veïns no només hauran de conviure amb els ultres, també amb les campanyes d'alguns polítics que han escollit Orriols com a camp de proves per incendiar la seua falla de la por i de la inseguretat. Avui però, el barri està més unit i més actiu que mai. I els carrers massa mullats com perquè prenga un foc que ja van aconseguir apagar cinc anys enrere.

Ocho años de la matanza de Utoya: la evolución del terrorismo neonazi

"Para diversos analistas, las acciones armadas de los grupos de extrema derecha plantean una amenaza ya superior para la seguridad de Europa y EEUU que la del terrorismo yihadista".




23 julio 2019 - LA MAREA

Ayer se cumplieron ocho años de la matanza de Utoya, la cacería de adolescentes perpetrada por el ultraderechista noruego Anders Breivik que se cobró la vida de 69 jóvenes en un campamento de verano del partido laborista noruego. El terrorista había asesinado horas antes a ocho personas en un atentado con explosivos en Oslo, y mientras las fuerzas de seguridad se centraban en este hecho, aprovechó para cometer la masacre en la isla, disfrazado de policía y fuertemente armado. El pasado viernes se estrenó el segundo filme sobre ello, Utoya 22 de julio, de Erik Poppe, que relata lo sucedido a través de los ojos de una de las supervivientes. Dos años atrás, Paul Greengrass lo retrató en otro a través de la mirada del asesino. 
Desde entonces, las acciones armadas de los grupos de extrema derecha se han incrementado notablemente, y plantean una amenaza considerada por diversos analistas ya superior para la seguridad de Europa y Estados Unidos mayor que la del terrorismo yihadista. 
Casos recientes de ataques terroristas ultraderechistas como el atentado de Christchurch (Nueva Zelanda), que acabó con la vida de 51 personas en una mezquita, en Pittsburgh (Estados Unidos) –11 muertos en un ataque a una sinagoga– o el de Charlestone (Estados Unidos) contra una iglesia afroamericana, que dejó 9 muertos, invitan al debate sobre la idea de terrorismo que existe en Occidente. La Liga Antidifamación (ADL) y el FBI coinciden en apuntar a la creciente amenaza del terrorismo ultraderechista en los Estados Unidos basándose en los datos: el 70% de las víctimas de ataques terroristas en EEUU han sido por los atentados de la extrema derecha. Y reconocen que han menospreciado esta amenaza durante años. 
«Cuando las medidas para prevenir y contrarrestar el extremismo violento y la radicalización que conducen al terrorismo se basan en perfiles vagos y se centran en los supuestos de que ciertos grupos étnicos o religiosos son particularmente propensos a la radicalización terrorista, se refuerzan los estereotipos y pueden conducir a la discriminación contra varios colectivos, pero bien puede no abordar la fuente más urgente de amenazas terroristas», explica a La Marea Katya Andrusz, portavoz de la Organización para la Seguridad y Cooperación en Europa (OSCE). «Entonces, si las estrategias para prevenir el extremismo violento solo se centran en el terrorismo en nombre de la religión, por ejemplo, es posible que no aborden los riesgos reales a los que nos enfrentamos actualmente desde otras direcciones, como el extremismo violento de extrema derecha”, añade.
Hace una semana, la Policía italiana detuvo en Turín a tres activistas neonazis que poseían un arsenal de armas, incluido un misil del Ejército de Qatar. Fue la segunda operación policial contra grupos neonazis en pocos días en el norte de Italia, tras la incautación de otro arsenal al líder de Legio Subalpina, relacionado con ultras de la Juventus. 
Ambos casos recientes no son ninguna anécdota. Este mismo año, la Policía alemana desarticulaba Revolution Chemnitz, que ya tenía una lista de objetivos para abatir y que preparaba varios atentados, algunos de los cuales pretendían disfrazarlos como obra de la izquierda radical. Al mismo tiempo, el asesinato del político conservador Walter Lübcke, favorable a la acogida de personas refugiadas, volvía a poner sobre la mesa la amenaza del terrorismo neonazi en un país que todavía tiene muchas preguntas sobre el recién juzgado NSU, el grupo terrorista neonazi que asesinó a una decena de personas y que, a pesar de estar investigado por los servicios secretos durante 14 años, no se les tuvo en cuenta nunca en relación con estos ataques.
Una concentración de neonazis por las calles de Berlín.
Mientras la extrema derecha obtiene cada vez mejores resultados electorales en Europa y más allá y sus discursos de odio están cada vez más presentes en la vida política, en las redes sociales y en la mayoría de medios de comunicación, la proliferación de acciones violentas con el sello neofascista se ha incrementado. Muchos analistas llevan años advirtiendo sobre la creciente amenaza del terrorismo de extrema derecha en Occidente, aunque en pocas ocasiones son considerados ni como terroristas ni como una amenaza real. De hecho, a menudo se les atribuyen problemas de adaptación o enfermedades mentales, algo que no se esgrime cuando el terrorista es un yihadista. 
Uno de los argumentos habituales de la extrema derecha contra las personas migrantes y refugiadas es la sospecha de que entre este colectivo puede haber terroristas. La relación entre inmigración y terrorismo existe, pero no de la manera en la que la presenta la ultraderecha. El doctor en Ciencias Políticas de la Universidad de Columbia, Richard J. McAlexander, publicó el pasado mayo un estudio donde explicaba esta relación: a más inmigración, más terrorismo. Pero de ultraderecha: “De 2008 a 2015, según la Global Terrorism Database (base de datos mundial sobre terrorismo), hubo 86 ataques terroristas en Alemania. Al profundizar en cada uno de estos ataques, encuentro que 60 de ellos podrían describirse razonablemente como terrorismo de derecha. Es más probable que estos ataques estén presentes en áreas donde una mayor proporción de la población es nacida en el extranjero. Muchos de estos ataques fueron dirigidos contra inmigrantes o contra viviendas públicas dedicadas a solicitantes de asilo. El asesinato de Lübcke está en consonancia con este amplio patrón”.
El asesinato de la diputada laborista británica destacada por su defensa de las personas migrantes, Jo Cox, en 2016 a manos de un ultraderechista llevó a las autoridades a ilegalizar con la ley antiterrorista al neonazi National Action, que celebró el crimen en sus redes sociales. Un año antes, un miembro de este grupo atacó con un machete a un ciudadano de piel oscura y de religión sij en un supermercado, siendo condenado por intento de asesinato. Meses después, otro miembro sería arrestado por fabricar explosivos. Después de la ilegalización de National Action, las autoridades detectaron e ilegalizaron también otras dos organizaciones neonazis que seguían los mismos pasos: Scotish Dawn y NS131. Tanto en el Reino Unido como en Alemania, no hay ninguna duda a la hora de juzgar con la ley antiterrorista a estos grupos. 

El terrorismo neonazi en España desde la Transición

En España, sin embargo, pese a haberse detenido a diversos activistas de extrema derecha fuertemente armados o haberse desarticulado varios grupos que poseían armas, nunca se les ha aplicado la ley antiterrorista. Este mismo año, la Guardia Civil detuvo a un hombre de 44 años en la localidad valenciana de Alfarrasí por llamar en sus redes sociales a atacar a personas musulmanas y migrantes. Los agentes descubrieron en su casa más de 100 armas y abundante munición. Pocos meses antes, los Mossos d’Esquadra detenían en Terrassa a un ultraderechista de 63 años tras descubrir que pretendía asesinar al presidente del Gobierno, Pedro Sánchez. Este “lobo solitario” poseía un fusil de asalto Cetmecuatro rifles de alta precisión, un subfusil de asalto tipo Skorpion, y otras 16 armas de fuego. La fiscalía de la Audiencia Nacional rechazó reclamar ambas investigaciones y tratar estos casos como terrorismo. 
No era la primera vez que en España se arrestaba a uno o varios militantes ultraderechistas con armas. Ni tampoco la única que se libra de la etiqueta de terrorista. El caso más sonado fue la Operación Panzer, dirigida por la Guardia Civil en 2005, que permitió desarticular el Frente Antisistema (FAS) en València, y que se saldó con la detención de más de una veintena de activistas neonazis, entre los que se encontraban tres militares, un concejal de España2000, un aspirante a Guardia Civil y el asesino confeso de Guillem Agulló, un joven antifascista de 18 años asesinado en 1993. Tras meses de escuchas y monitorización de sus actividades y páginas web, la Guardia Civil detectó que el grupo se dedicaba a la venta de armas y a organizar cacerías contra migrantes y antifascistas, según publicaron en su nota de prensa. Las detenciones se precipitaron tras percatarse de que había filtraciones por parte de agentes de las Fuerzas y Cuerpos de Seguridad del Estado que alertaron a los neonazis de que estaban siendo vigilados, y por el temor a que perpetraran alguna acción violenta. 
El juicio tardó diez años en celebrarse, y empezó ya con mal pie. La Guardia Civil había destruido “por error” parte del arsenal incautado, que era prueba en el proceso. Finalmente, la Sección Cuarta de la Audiencia Provincial de Valencia decidió absolver a los neonazis al considerar que las escuchas telefónicas no estaban suficientemente motivadas, a pesar de haber sido avaladas por la jueza instructora del caso, declarando «la nulidad de todos los elementos de prueba derivados directa o indirectamente de ellas, viciadas de inconstitucionalidad». Desestimó también las pruebas que demostraban la venta de armas prohibidas en Internet: «Son muchas las páginas webs que venden armas prohibidas, que en Internet se ofrezcan puños americanos, porras, porras eléctricas, navajas automáticas, navajas de mariposa, espray de defensa personal y grilletes, es algo sabido. No se puede afirmar la existencia de delito en lo que es práctica o realidad absoluta en la red». El mismo juez ya había absuelto a los supuestos miembros de otra banda neonazi en Valencia en 2005, la Hermandad Nacional Socialista Armagedón, acusados del incendio de varias sedes de partidos políticos. 
La absolución fue ratificada por el Tribunal Supremo tras el recurso de la Fiscalía y de la acusación popular, formada por organizaciones y partidos de izquierdas, a las que se les impuso la condena en costas, que sumaba más de 40.000€. Además, el Estado tuvo que indemnizar a uno de los neonazis por haber destruido sus armas.
En 2015, la Audiencia Nacional condenaría a los miembros del grupo fascista Falange Y Tradición a entre un año y medio y dos años de prisión por destruir varios símbolos antifranquistas y amenazar de muerte a varios cargos públicos, pero los absolvió de asociación ilícita y de terrorismo, a pesar de los numerosos indicios de las intenciones de armarse, reflejados en la investigación. Entre los acusados había un militar. El ponente de la sentencia fue el actual ministro de Interior, Fernando Grande-Marlaska. El principal acusado, José Ignacio Irusta, sería detenido de nuevo en 2018 por varios delitos de odio en las redes y por tenencia ilícita de armas, encontrándose en posesión de varios fusiles y una pistola. 
Los grupos de extrema derecha no han cometido ningún gran atentado recientemente en España que haya sacudido la opinión pública. Sí que han asesinado a diversas personas por su ideología, por su color de piel, por su confesión religiosa o por su orientación sexual, como se registra y documenta en la web crimenesdeodio.info, y sí que han realizado atentados con explosivos en numerosas ocasiones, pero nunca se ha hablado de terrorismo neonazi o ultraderechista desde la Transición. La amenaza, no obstante, existe, más allá de agresiones a colectivos de migrantes, LGTBI o a militantes antifascistas.